Basic’s of Spectroscopy and MCQ

Basic’s of Spectroscopy and MCQ

• Important term related to the Spectroscopy :-

  1.  Spectroscopy :- spectroscopy is the analytical method in which concentration of compound in  micro quantity by using electro magnetic radiation (EMR) .
  2. EMR :– It is made up of discrete particle called as photons. So, EMR have both particle and wave characteristics.
  3. Wave length :– The distance between the peak of the wave.          it is denoted by  λ.
  4. Wave number :– It is number of wave per cm. It is denoted by a v.
  5. Frequency :– is the number of complete wave length unit passing through a given point in unit time.  it is denoted by V.

Energy of EMR are calculated by following equation.

E= hv

Where,

E = energy of radiation.

h = planks constant.

v = frequency of radiation.

• Classification of spectroscopy on working principal :-

1. Absorption of radiation :– uv spectroscopy, IR spectroscopy , colorimetery.

2. Emissions of radiation :– flame photometry , fluorimetry

3. Change in EMR due to change in magnetic level :–  ESR ,NMR

4. Spectroscopy in which EMR are not used :- mass spectroscopy.

• Based on change of energy :-

1. Atomic spectroscopy :- change in energy level at atomic level.

Eg. Atomic absorption spectroscopy, flame photometry

2. Molecular spectroscopy :- change in energy level at molecular level.

Eg. Uv spectroscopy , colorimetery, IR radiation.

Mathematics equation :-

Reference take from text book of third edition p.analysis. Written by Dr. S. Ravi sankar.

 MCQ

1. In which spectroscopy EMR are not used ?

Ans. Mass spectroscopy.

2. Number of wave per cm is called as

Ans. Wave number.

3. What is wave length of IR ?

Ans. 4000-25000nm

4. Which spectroscopy is working on principal of the emissions radiation ?

Ans. Flame photometry.

5. If wave length is 10 nm . So what is the frequency ?

Ans. 0.3

6. UV spectroscopy is working on which principal?

Ans. Absorption.

7 . Calculation the energy for 500 A wave length ?

Ans. 3.97×10^-34

8 . What is wave length of the vaccum uv ?

Ans. 10 – 100 nm

9. EMR are consist of

Ans. Photons

10 . Which spectroscopy is working on the principle of magnetic level ?

NMR.

For More Standard and Quality Question Bank you can Join Our Test Series Programme for GPAT, NIPER JEE, Pharmacist Recruitment Exam, Drug Inspector Recruitment Exams, PhD Entrance Exam for Pharmacy

Participate in Free GPAT MOCK Test

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − 5 =

×
Free Video Lectures of Pharmacy Exams
Apply now

Developed By Connect Globes