Capsicum Classification, Formation, Sources, Chemical Constituents, Identification Test, Adulterants and Uses + MCQ (10)

Capsicum Classification, Formation, Sources, Chemical Constituents, Identification Test, Adulterants and Uses + MCQ (10)

Capsicum

Synonyms of Capsicum :- 

Capsicum Fruits, Chilies, Capsici Fructus

Botanical source :- 

Capsicum consists of the dried ripe fruits of Capsicum minimum Roxb. and also of Capsicum frutescens Linn., which are perennial shrubs of the family Solanaceae.

Geographical source :-

Capsicums are widely grown and cultivated throughout East and West Africa, India Sri Lanka, Bangladesh, Japan, and South America.

Macroscopical characters :- 

  • Capsicum fruits are bilocular berries, oblong-conical to ovoid-conical or ovoid in shape, 12 to 20 mm long and 4 to 7 mm broad.
  • The pericarp is glabrous, somewhat shrunken, leathery and thin, more or less translucent and dull orange-red in colour. The fruit contains five to ten seeds in each loculus.
  • The seeds are· disc-shaped, slightly pointed at one end, orange-yellow in colour, about 3 to 4 mm long, 2 to 3 mm broad and 0.5 to 1.0 mm thick.
  • The hilum and micropyle are situated at the pointed end. A narrow, coiled embryo is embedded in the oily endosperm.
  • The fruit often exhibits an inferior, greenish brown, 5-toothed persisting calyx and a 5 to 10 mm long, thin, straight or curved pedicel.
  • Capsicum fruit has a characteristic odour and a strong pungent taste. Some cultivated varieties are however non-pungent.

Capsicum Microscopical characters :-

  • The pericarp is divisible into four distinct regions:
  • The outer epidermis, which is composed of cuticularised five to seven rows of rectangular cells; The parenchymatous ground tissue of the mesocarp, which is made up to rounded tissue of the mesocarp, which is made up  to rounded cells with cellulose walls, most of them containing yellowish oily droplets and yellowish-red chromatophores, some of them also contain sandy crystals of calcium oxalate.
  • A single layer of very large cells with cellulosic wallsThe endocarp, which consists of moderately thick-walled, pitted and lignified cells with wavy walls.
  • They form a number of islands in the endocarp beneath most of the cells of the large-celled layer.
  • The seed epidermis consists of cells with wavy anticlinal walls and heavy lignified thickening of the horseshoe or beaker-shaped type.
  • The polyhedral cells of the endosperm contain fixed oil and aleurone grains.

Chemical constituents :- 

  • Capsicum contains 0.05 to 0.14 percent of a pungent principle, known as capsaicin.
  • It also contains 1.5 percent of volatile oil, 0.2 percent of ascorbic acid, a small quantity of a volatile liquid alkaloid, a fixed oil, carotene, and a red coloring matter, capsanthin.

Uses of Capsicum :- 

  • Capsicum is a stimulant and counter-irritant.
  • It is used externally in the form of ointment and plaster.
  • It is internally used as a pungent stomachic Carminative and stimulant in the treatment of flatulence and dyspepsia.

Substitutes and adulterants :- 

There are large varieties of capsicum and chilies grown all over the world which are used as adulterants and substitutes for Capsicum minimum. These include Japanese chilies, Bombay capsicum, Natal capsicums, and Bird Pepper.

MCQ

1. Which of the following is not adulterant of Capsicum ?

A. Bombay capsicum

B. Japanese chilies

C. Natal capsicums

D.Capsicum frutescens

2. Capsicum is blong to family

A. Umbelliferae

B. Combretaceae

C. Solanaceae

D. Liliaceae

3. Which of the following Chemical Constitution is responsible for red colour of Capsicum ?

A. Capsaicin

B. Capsanthin

C. A and B

D. None of the above

4.Which of the following Chemical Constitution is responsible for red colour of Capsicum ?

A. Capsaicin

B. Capsanthin

C. A and B

D. None of the above

5. Which of the following is not use of Capsicum ?

A. Counter-Irritant

B. Carminative

C. Ointment

D. Syrup

6. Capsicum is

A. All of the above

B. Annual Herb

C. Perennial shrubs

D. Binneal herbe

7. The Colouring matter present in Capsicum is 

A. Alkaloids

B. Carotenoids

C. Glycoside

D. Tennis

8. Capsicum has which of the following macroscopic Characteristics ? 

A. All of the above

B. Capsicum fruit has oblong-conical to ovoid-conical or ovoid in shape.

C. The fruit contains five to ten seeds in each loculus.

D. Capsicum fruit has a characteristic odour and a strong pungent taste.

9. Which type of dosage form we do not use capsicum ?

A. Ointment

B. Tincture

C. Solid Preparation

D. Liquid Preparation

10. Which of the false macroscopic Characteristics of Capsicum ?

A.The outer epidermis, which is composed of cuticularised five to seven rows of rectangular cells.

B.The polyhedral cells of the endosperm contain fixed oil and aleurone grains.

C.A single layer of very large cells with cellulosic wallsThe endocarp, which consists of moderately thick-walled, pitted and lignified cells with wavy walls.

D. It has annular calcium oxalate crystals.

Answer Key :-

1. D

2. C

3. B

4. A

5. D

6. C

7. B

8. A

9. C

10. D

For More Standard and Quality Question Bank you can Join Our Test Series Programme for GPAT, NIPER JEE, Pharmacist Recruitment Exam, Drug Inspector Recruitment Exams, PhD Entrance Exam for Pharmacy

List of Successful GPATINDIAN CANDIDATES

Participate in Online FREE  GPAT  TEST: CLICK HERE

 Participate in Online FREE  Pharmacist  TEST: CLICK HERE 

Participate in Online FREE  Drug Inspector  TEST: CLICK HERE 

Participate in CSIR NET JRF Mock Test

Participate GATE Mock Test

Reference :- 

16 Edition of Trease and Evans Pharmacognosy Text Book ( Pg. No. :- 296)

CURRENT ADVANCES IN PHARMACOLOGICAL ACTIVITY AND TOXIC EFFETCS OF VARIOUS CAPSICUM SPECIES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 15 =

×
Free Video Lectures of Pharmacy Exams
Apply now

Developed By Connect Globes