GPAT 2012 TO GPAT 2015 ALL MCQ OF PHARMACEUTICAL ANALYSIS-Old Exam Asked questions

GPAT 2012 MCQ

1. Quanfication of minute quanity of a drug from a complex matrix, without prior separation can be done using one of the following technique . identify that 

a. coulometry

b. potentiometry

c.fluorescence spectroscopy

d. radio immunoassay

2. which one of the following fragmention pathway involves a double bond and hydrogen in mass spectrometry

a. α-fission

b.ß1-fission

c. Mc-Laffetry rearrangement

d. Retro-Diels Alder rearrangements

3.  Read the following statements carefull about Non-Aqueous Titration :

P. Acetate ion is the strongest base capable of existence in acetic acid

Q.mixture of bases of differents strengths can be analyzed by selecting a differentiating solvent for the bases.

R. Acetic acid act as a leveling solvent for various acids like perchloric acid and hydrochloric acids

S. Mixture of bases of different strengths can be analyzed by selecting aleveling solvent for the bases.

choose the correct answer .

a. P and Q are true and R and S are flase

b. P and S are true and R and Q are flase

c. R and Q are true and P and S are flase

d. R and S are true and P and Q are flase

4. Read the following statements carefully about volhard method :

P: In volhard titrations silver ions are titrated with thiocyanates in acidic solution

Q: Ferric ions act as indicator in volhard method yielding reddish brown ferric thiocyanate

R: volhard methods is used to determine halide.

S: volhard methodes is a dect titration

choose the correct set of answer

a. P,Q and R are true and S is flase

b. Q, R and S are true and P is flase

c.R,S and P true and Q is flase

d. P,Q,R and S all of are true

5. which detector is used in gas chromatography for halogen containing compound specifically

a. Katharometer

b. Electron capture detector

c. Flame ionization detector

d. thermal conductivity detector

6.Precessional frequency of a nucleus depends on the followings:

P.Quantum of externally applied magnetic field 

Q. Quantum of electron density present around the nucleus

R. Frequency of applied electromagnetic radiation

S. Electronegativity of the elements

choose the correct combintsation of statement

a.P&Q are true

b. P&R are true

c.Q&R are true

d. P&S are true

7. some statements are given about disodium edetate:

P: Disodium edetate is a bidentate ligand

Q: Disodium edetate is a complexing agents but not a chelating agents

R: Disodium edetate can be used for the assay of lithium carbonate

S: Disodium edetate can be used for the assay of zinc sulphate

choose the correct answer

a. Q,R&S are true

b. Q&S are true

c. S only is true

d. P,Q,R &S ALL ARE TRUE

8. In polargraphy when the limiting current is achieved one of the following processes takes place. choose that 

a. the rate of electrone transfer just matches the rate of transfer

b. the rate of electrone transfer is slower than the rate of mass transfer

c. the rate of electrone transfer become independents of the rate of mass transfer

d.the rate of electron transfer far exceeds the rate of mass transfer

9. Starch -iodide paste/paper is used as an external indicator in one of the following titration. identify that

a. Iodometric titration of copper sulpate using sodium thiosulpate as titrant

b. Iodometric titration of ascorbic acid using iodine solution as titrant

c. Diazotisation titration of sulphadiazine using sodium nitrite as titrant

d. Potassium dichromate titration using sodium thiosulphate as titrant

10. For a dye to be used as metal indicator in complexometric titration some of the dye properties are listed below :

P: The dye should have distinct colour than the dye metal complex

Q: The dye metal complex should have a higher stability than the metal chelate complex

R: The dye should be capable of complexing with the metal.

Choose the correct combination of statements for the dye to be used as an indicator in complexometric titration

a.P&Q are correct while R is not

b. Q &R are correct while P is not

c. P&R are correct while Q is not

d. P,Q&R all are correct

11. In amperometry rotating platinum electrode (RPE) is used as indicating electrode. it has certain advantage as well as disadvantage read the following statements about the use of rotating platinum electrode in amperometry

P: It causes larger diffusion current due to rotation resulting in the greater mass transfer.

Q: It causes greatly reduced residual current due to lack of condenser effect

R: It has a low hydrogen over potiental

choose the correct combination of statements

a. P,Q&R are all advantage of using RPE in amperometry

b. P&R are advantages of RPE while Q is a dis advantage

c.Q&R are advantage of RPE while P is a dis advantage

d. P& Q are advantage of RPE while R is a dis advantage

ANSWER KEY OF THE 2012

1. D

2.C

3.A

4.A

5.B

6.A

7.C

8.D

9.C

10.C

11.C

GPAT 2013 MCQ

1. Cyclohexanone exhibits only …………….. peaks in 13CNMR spectrum due to symmetry

(a) 2 (b) 3 (c) 4 (d) 5

2.If an organic compound does not absorb UV visible radiation it means compound does not contain …………………

(a) Single bond (b) Sigma bond (c) Conjugated double bond (d) Dative bond

3. The source of radiation for FAR IR spectrometer is…………….

(a) Golay cell (b) Nernst glower and globar (c) Mercury lamp (d) Highly heated tungsten filament

4.Specific conductance unit is………………….

(a) Ohm cm-1 (b) Mho cm-1 (c) Ohm cm (d) None of the above

5. Karplus curve is associated with which spectroscopy

(a) UV (b) Mass (c) FTIR (d) NMR

6. Which of the following pair of volujmetric method of argentometric titration and indicator used is matched correctly

(1) Fajan’s Method Chromate

(2) Mohr’s method Fluroescein

(3) Vohlard’s method

Ferric salt The method and indicator matches correctly in……………..

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only (c) 3 only (d) 2 only

 

ANSWER KEY OF GPAT 2013

1.C

2.C

3.B

4. B

5.D

6.C

GPAT 2014 MCQ

1. Which of the following will be inert in NMR spectrometry

(a) 13C (b) 31P (c) 2H (d) 1H

2. Range of C=O stretching in enol is

(a) 1800 cm-1 (b) 1710 cm-1 (c) 1685 cm-1 (d) 1655 cm-1

3. In the carbon NMR, in what region of the spectrum does one typically observe carbons which are part of the aromatic ring

(a) 10-0 ppm (b) 40-60 ppm (c) 80-100 ppm (d) 120-150 ppm

4. The mass spectrum of a compound with an approximate MW 137 shows tow equally intense. peaks at m/z 136 and 138. What does the suggest

(a) The compound is alkyl iodide

(b) The compound is alkyl bromide

(c) The compound is alkyl chloride

(d) The compound is aryl fluoride

GPAT 2014 MCQ ANSWERKEY

1.C

2.D

3.D

4.B

GPAT 2015 MCQ

1. Polymorphs in pharmaceutical solids are detected by which technique

(a) MS (b) LC-MS (c) Solid state NMR (d) Coulter counter

2.Which of the following titrations will always have an equivalence point at a pH > 7.00

(a) Weak acid with a weak base

(b) Strong acid with a weak base

(c) Weak acid with a strong base

(d) None of the above

3. The carbonyl starching frequency for simple aldehydes, ketones, and carboxylic acids is about 1710 cm-1 , where as the carbonyl stretching frequency for esters is about ………………… cm-1

(a) 1650 (b) 1700 (c) 1750 (d) 1850

4.Plarographic method of analysis to obtain individual amounts of Cu2+ and Cd2+ in a given mixture of the two ions (Cu2+ and Cd2+) is achieved by measuring their

(a) Half-wave potentials (b) Migration currents (c) Decomposition potentials (d) Diffusion currents

5. C=O stretchings are very strong and easily observable bands in IR spectroscopy. However in the IR spectrum of glucose C=O absorption band is not seen. Why

(a) In glucose, C=O group is not terminal

(b) In glucose C=O group is absent

(c) In glucose, hemiacetal group is present

(d) In glucose, hemiketal group is present

ANSWER KEY OF 2015

1.C

2.C

3.C

4.D

5.C

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 4 =

Designed & Developed by ThemeXpert