COPD, Classification of COPD, Pharmacodynamics, Pharmacokinetics, Side effects and Medicinal Uses, MCQs for GPAT, NIPER, DRUG INSPECTOR, PHARMACIST EXAMS.

COPD, Classification of COPD, Pharmacodynamics, Pharmacokinetics, Side effects and Medicinal Uses, MCQs for GPAT, NIPER, DRUG INSPECTOR, PHARMACIST EXAMS.

COPD: Chronic obstructive pulmonary disease, a group of lung disease that blocks airflow and make it difficult to breathe.

Types of COPD: There are two main types of COPD.

  1. Chronic bronchitis: Which involves a long term cough with mucus.
  2. Emphysema: Which involves damage to the lungs over time.

Umbrella COPD: It is term used to describe progressive lung disease such as emphysema and chronic bronchitis.

Risk factor: Smoking is the main cause of COPD. The harmful chemical in smoke can damage the lining of the lungs and airways. Occupational dust and chemicals, environmental tobacco smoke (ETS), indoor and outdoor air pollution.

Sign and symptoms according to stages of COPD:

There are four stages of COPD:

Stage1: Symptoms are mild, but the damage to the lungs begins. Symptoms include, persistant cough, which could be dry or accompanied with mucus that is clear, white, yellow and green. Shortness of breath on exertion.

Stage2: Moderate COPD, persistant cough with mucus that may be worse in the morning, shortness of breath even with mild routine activity, wheezing on exertion, disturbed sleep and fatigue.

Stage3: Severe COPD, The symptoms in stage3 worsen considerably, frequent respiratory tract infections, swelling of the ankles, feet and legs, tightness in the chest, trouble taking a deep breathe, wheezing and other breathing issues when doing basic tasks.

Stage4: This the final stage of COPD. Occurs after years of continuous damage to the lungs. Patients have worsened symptoms, include, barrel shaped chest, constant wheezing, being out of breathe, delirium, increased heart rate, increased blood pressure and loss of appetite and weight.

Classification of drugs:

Table no: 1

Sr. No. Drugs Mechanism of action Pharmacokinetics Side Effects Uses
1 Bronchodilators        
Beta sympathomimetic

drugs

       
  Salbutamol,

Terbutaline

It stimulates β2 receptors of inflammatory cells, increased cAMP formation in bronchial smooth muscle cell and it will decrease the release of inflammatory mediators and dilates the bronchial smooth muscle. Highly selective short acting β2 agonist. It is fastest acting bronchodilators, produces bronchodilation in 5 minutes and the action lasts for 2-4hrs. Hypokalemia, tachyphylaxis throat irritation, nervousness, palpitation,   restlessness, ankle edema. and muscle tremors.  Use as first line treatment  in COPD, use for symptomatic relief, prevention of bronchospasm due to bronchial asthma and chronic bronchitis.
Salmeterol Same as above It is first long acting β2 agonist. Slow onset of action. Headache, dizziness, cough, runny nose, stuffed nose, nervousness and ear pain Used by inhalation  for maintenance therapy and nocturnal asthma
  Formeterol Same as above It is also long acting β2  agonist and acts for 12hr. It hs faster onset of action as compared to Salmeterol. It is used on regular morning evening schedule for round the clock bronchodilation.
  Bambuterol Ester prodrug of terbutline has same mechanism of action It is metabolised by hydrolysation in plasma and lungs by pseudocholinestrase enzyme to release active drug over 24 hrs. Headache and feeling restless. It is used in nocturnal and chronic asthma.
  Methyl Xanthines        
  Theophylline, Aminophylline, Choline theophylline, Hydroxyethyl theophylline and Doxophylline. It is natural bronchodilator. It inhibits the phosphodiesterase enzyme, it also cause an intracellular increase in levels of cAMP and cGMP. This signal   results in bronchial smooth muscle relaxation, pulmonary vessel vasodilation, CNS stimulation and cardiac stimulation. Well absorbed orally, do no accumulate in organs and tissues, metabolised by liver.  t1/2 is of 7-12 hrs and 2% of drug administered excreted unchanged in urine. Gastric pain (with oral), rectal inflammation (with rectal suppostries), pain at the site of injection(i.m) and rapid iv can cause sudden death, convulsions and arrythmia Used in COPD, bronchial astma and apnoea in premature infants.
Anticholinergics        
Ipratropium bromide, Tiotropium bromide Bronchodilation by blocking cholinergic constrictor tone. Poorly absorbed through g.i.t. The bioavailability of drug by inhalation is 0.03-6.9%. About 90% of inhaled dose is swallowed. T1/2 is of 2-3 hrs. Dry mouth, upset stomach, vomiting, nosebleed, muscle pain. Used for COPD and bronchial asthma.
2. Corticosteroids        
Systemic corticosteroids:

Hydrocortisone, predinisolone

These drugs bind with the cell nucleus to regulates that control transcription of pro-inflammatory gene products by reducing inflammation caused by inflammatory mediators. It acts in 6-24 hrs. Increased appetite, weight gain, changes in mood, increased growth of body hairs and cataract. and blurred vision Used in bronchial asthma, staus asthmaticus and in COPD.
  Inhalational corticosteroids
  Beclomethasone Same as above Rapidly absorbed from pulmonary, nasal and GI tssue.   Undergoes extensive first pass metabolism in the liver. 87% drug bind to protein Sneezing, nasal irritation.

Long use of these drugs cause puffiness of the face called ‘moon face’, weight gain, rounded lump  between the shoulders called  ‘buffalo hump’.

Effective in perennial rhinitis
  Budesonide Same Greater first pass metabolism than beclomethasone. Small fractionis absorbed is rapidly metabolised. Itching of throat, nasal irritation, sneezing, throat dryness. Used in seasonal perennial allergies.
  Fluticasone same At higher dose systemic effects produce due to absorption from lungs. Same Used at higher doses in severe cases.
  Ciclesonide Same It is absorbed from lungs. Bioavailability is 1%. Extensively bound to plasma proteins. Unpleasant tase in mouth, dry mouth, hoarse voice, mild itching or skin rash. Used to prevent difficult breathing, chest tightness, coughing and wheezing.
3 Phosphodiesterase 4 (PDE4) inhibitors:

 

  Roflumilast PDE4 inhibitors causes bronchodilation by increasing intracellular cyclic adenosine 3’,5’ monophosphate in airway smooth muscle and inflammatory cells and also modulates lung inflammation. The bioavailability of roflumilast is about 80%. Poorer blood brain barrier permeability, it is highly plasma protein bound (99%), roflumilast is metabolized to roflumilast N-oxide, the active metabolite of roflumilast in humans by CYP3A4 and CYP1A2, roflumilast is 70% excreted  in the urine as roflumilast N-oxide, t1/2 of roflumilast is 17hrs and its metabolite is of 30 hrs. Insomnia, loose stool, headache, drastic weightloss, GI upset. Roflumilast use as adjunctive or alternate therapy to other COPD medications reduces COPD exacerbations and improves lung function.

 

Other treatments for COPD:

Patients should receive a yearly influenza vaccine and the pneumococcal vaccine ever 5-7 years as preventive measure.

Oxygen therapy: It can be administered as long term continuous therapy, during exercise, or to prevent acute dyspnea. Long term oxygen therapy has been use to improve the patients quality of life and survival.

 

MCQs

      1  What is COPD?

a. Mental disorder

b. Lung disese

c. Heart disease

d.  Blood disorder.

     2.   Barrel shaped chest, constant wheezing, being out of breathe, delirium, increased heart rate are symptoms of which            stage of COPD?

a.  Stage I

b. Stage II

c. Stage III

d. Stage IV

     3.Which of the following disease is included in the ‘umbrella term COPD’?

a. Emphysema

b. Chronic bronchitis

c. a&b

d. Lung cancer

      4. Long term exposure to which of following can increase the risk of COPD?

a. Airborne chemicals

b. Pollutants

c. Lung irritants

d. All of above

     5. Which of the following can improve your health, if you have COPD?

a. Not smoking

b. Exercise regularly

c. a & b

d. Drinking alcohol

       6. How is COPD treated?

a. Bronchodilators

b. Oxygen therapy

c. Inhaled corticosteroids

d. All of above

      7. COPD is associated with

a. Skeletal muscle dysfunction

b. Treatment with bronchodilators

c. Depression

d. Tachycardia

     8. First line treatment of COPD

a. Short acting bronchodilators

b. Methyl xanthines

c. Corticosteroids

d. None of these

     9.Long use of inhaled corticosteroids cause side effects like:

a. Puffiness of the face

b. Rounded lump between shoulders

c. Weight gain

d. All of above

      10.Which drug is phosphodiestrase4 inhibitor?

a. Theophylline

b. Roflumilast

c. Doxophylline

d. Cholline theophylline

     11. Which drug cause rapid weight loss?

a. Salbutamol

b. Theophylline

c. Terbutaline

d. Roflumilast

       12. Which drug is use as round the clock bronchodilator in COPD?

a. Formeterol

b. Selmeterol

c. Terbutaline

d. Salbutamol

       13. Which is the ester prodrug of terbutaline?

a. Bambuterol

b. Salbutamol

c. Selmeterol

d. Formeterol

        14. Half life of Roflumilast?

a. 2hrs

b. 17hrs

c. 30hrs

d. 15hrs

         15. Which drug has poor blood brain barrier?

a. Formeterol

b. Salbutamol

c. Ipratropium

d. Roflumilast

 

Answers:

  1. b
  2. d
  3. c
  4. d
  5. c
  6. d
  7. b
  8. a
  9. d
  10. b
  11. d
  12. a
  13. a
  14. b
  15. a

References:

  1. ‘K.D Tripathi’ Page no: 247-252, 8th edition 2018.
  2. ‘Dr. Muhammad Aslam’, medical.ppt. blog spot.com
  3. ‘Aaron M. Mulhal etal’, expert investing drugs, 2015
  4. Drug bank.com.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 15 =

×
Free Video Lectures of Pharmacy Exams
Apply now

Developed By Connect Globes