Eucalyptus Biological Sources, Morphological Features, Chemical Constituents, Medicinal Uses and MCQ for GPAT

Eucalyptus Biological Sources, Morphological Features, Chemical Constituents, Medicinal Uses and MCQ for GPAT

Eucalyptus

Synonym :-  Dinkum oil, lemon gum tree, Blue gum tree

Biological Source :-  Eucalyptus oil is the volatile oil obtained by the hydrodistillation of fresh leaves of eucalyptus globulus.

Family :- Myrtaceae

Eucalyptus oil Description and Standard

Colour :-  Colourless or pale yellow

Odour :-  Aromatic

Taste :-  Pungent and Camphoraceous

Weight :-  0.897 to 0.916 gm

Refractive Index :-  1.465 to 1.469

Optical Rotation :- 0 to +10

Microscopic Characteristics :- 

  • Trichomes are absent.
  • Presence of sunken Stomata.
  • Epidermis is polygonal.
  • Presence of schizogenous oil glands, both prismatic and spharides Calcium oxalate Crystal.

Chemical Constituents :-

  • Cineole ( eucalyptol, 70-85%)
  • Citronellal
  • Terpenes:- pinene, camphene, phellandrene
  • Polyphenolic acid :- caffeic acid, gallic acid
  • Flavanoids :- Eucalyptin, Rutin

Uses :- 

  • Flavouring agent
  • Expectorant
  • Cough
  • Anti septic
  • Asthma
  • Anti microbial

MCQ OF Eucalyptus For Gpat/ Niper and other pharmaceutical exam

1. Which of the following is not true about eucalyptus microscopy ?

A. In eucalyptus leave Trichomes are absent.

B.Epidermis is polygonal.

C. In eucalyptus t.s. we only seen prismatic calcium oxalate Crystal.

D.Presence of sunken Stomata.

2. Eucalyptus belong to family

A. Liliaceae

B. Myrtaceae

C. Solanaceae

D. None of the above

3. Which of the following Drug is  not under seed class

A. Nux vomica

B. Isabgol

C. Strophanthus

D. Eucalyptus

4. Which of the following is use of eucalyptus oil ?

A. Cold – Cough preparation

B. Anti microbial

C. A and B

D. None of the above

5. How much percentage of eucalyptol present in eucalyptus oil ?

A. 70-85%

B. 60-65%

C. 30-20%

D. 40-80%

6. What is the range of refraction index of eucalyptus oil ?

A. 1.234 to 1.256

B. 1.465 to 1.469

C. 1.400 to 1.420

D. 1.650 to 1.655

7. Which of the following terpenes is not present in eucalyptus oil?

A. Phellandrene

B. Camphene

C. Rutin

D. Pinene

8. Which herb is use in asthma ?

A. Eucalyptus

B. Ergot

C. Fennel

D. Hyoscymous

9. Which of the following example of flavonoid that present in eucalyptus ?

A. Pinene

B. Phellandrene

C. Camphene

D. Rutin

10. Match the following

i flavanoid.                 A. 1.465 to 1.469

ii optical Rotation.     B. 70-85%

iii Cineole.                   C. Rutin

iv R.I.                            D. 0 to 10

(A) i →C ii→ D iii→ B iv→ A

(B) i →A ii→ D iii→ B iv→C

(C)i →C ii→ B iii→ A iv→ D

(D)i →D ii→C  iii→ B iv→ A

Answer key

1. C

2. B

3. D

4. C

5. A

6. B

7. C

8. A

9. D

10. A

Reference :-

16 edition trease and evans Pharmacognosy ( pg.no. 285)

Essential oils used in aromatherapy: A systemic review

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115001033

This information is taken only for education purpose.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 5 =

×
PG Diploma in Advance Clinical Research 2020
Apply now

Developed By Connect Globes